Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeidershuis

Beschrijving

Voormalig boerenarbeidershuisje, thans buitenverblijf. Gelegen op hoek bij Houtemstraat. Begraasd erf met waterpomp en gekasseide oprit (recent).

Een staltravee links + vier traveeën van één bouwlaag onder mank schilddak wegens uitbouw van achtergevel, met overstekende dakrand op houten modillons; binnenshuis, geprofileerde balkslof gedateerd "AN 1755 NO", gevolgd door inscriptie in kerfsneetechniek van voormalige bewoner (?): "LEPEZ + JULIEN 1876". Witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op gepikte voeling. Uitstekende ankerbalken. Beluikte vensters tussen stijlen, voorzien van gebogen bovendorpel met gestrekte uiteinden; kleine roedeverdeling; links venster met moerbalkankering. Rechthoekige deuren tussen stijlen; tweede deur van links met analoge bovendorpel als vensters.

Rechts, haaks aanleunend bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witgekalkte baksteenbouw. Links, recente lagere bijbouw.

Ten westen, overgebracht wagenhuis afkomstig van hoeve. Drie traveeën ankerbalkgebint onder overstekend schilddak (Vlaamse pannen); oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?). Nieuwe muren van oude bakstenen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi