erfgoedobject

Gemeentehuis Walem

bouwkundig element
ID: 1698   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1698

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis Walem
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis Walem
    Deze bescherming is geldig sinds 13-02-1998

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, heden onder meer in gebruik als post. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien), van 1849; volgens A. Goetstouwers een uitbreiding van het bestaande schoolgebouw, dat in 1829 in opdracht van Willem I werd opgetrokken; vernieuwd in 1889 (zie arduinen gedenkplaat in traphal), waarbij onder meer de ongebruikte benedenverdieping werd omgevormd in een lokaal voor het armbestuur en een "secretary".

Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel geflankeerd door hoeklisenen; centraal deurrisaliet onder driehoekig fronton: rondboogdeur in geblokte omlijsting en hogerop deurvenster met bekronend gemeentewapen; balkon met ijzeren leuning op arduinen consoles. Respectievelijk rondbogige en rechthoekige muuropeningen, met tussen eerste en tweede bouwlaag arduinen puilijst doorlopend over de rechts aansluitende deurtravee. Blinde zijgevels bezet met kunstleien en uitlopend op houten kroonlijst op klossen.

Interieur: op de bovenverdieping voormalige raadszaal met eenvoudige marmeren schouw, gedateerd 1891 en een schilderij van circa 1865 van C. Payen met de voorstelling van de verdediging van de Walembrug tijdens de omwenteling van 1830.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Walem, dossier 1.
  • GOETSTOUWERS A., Geschiedenis der Vrijheid Walem, Sint-Katelijne-Waver - Mechelen, 1979, 67, 162.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1995


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemeentehuis Walem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1698 (Geraadpleegd op 12-08-2020)