Hoevesite met deels bewaarde omwalling

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom met bakstenen verhard (verschillende verbanden) erf; rest van omwalling ten zuidoosten waarachter wagenhuis; vaalt achter noordwestelijke stalvleugel. Geasfalteerde erfoprit. Boerenwoning, noordwestelijke stalvleugel en wagenhuis aangegeven op Ferrariskaart (1771-1778).

Ten noordoosten, boerenhuis met vijf traveeën + twee opkamertraveeën rechts onder licht gebogen, overstekend zadeldak (Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 18de eeuw (?); hoger opgetrokken bedaking bij vijf rechter traveeën en mank wegens uitbouw van achtergevel. Verankerde baksteenbouw; spoor van bouwnaad tussen laag en hoog gedeelte. Getraliede kelderopening onder de opkamer. Licht getoogde muuropeningen: beluikte rechter vensters met kleine roedeverdeling, schuiframen en wisseldorpel met tandlijst (18de eeuw?); rechts deur met bordes van baksteen. Achtergevel met analoge muuropeningen. Linker zijgevel van hoger gedeelte; kozijnvenster met kleine roedeverdeling, schuiframen en geprofileerde wisseldorpel, op zolderverdieping. Links aandak (lager gedeelte) met muurvlechtingen en schouderstuk, weggewerkt bij achtergevel wegens uitbouw zie muurvlechtingen.

Links, lagere aanbouw van stal uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Ten noordwesten, stalvleugel van vijf traveeën onder licht gebogen zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit het derde kwart van de 18de eeuw (?). Bewaard stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting en uitstekende ankerbalken op bakstenen voeling, bij centraal gedeelte; met bakstenen vullingen bij rechter gedeelte. Versteend linker gedeelte. Rechthoekige staldeuren. Klimmend laadvenster. Verankerde bakstenen rechter zijgevel met aandak, muurvlechtingen, top- en schouderstukken, en rond uilengat.

Ten noorden, 19de-eeuwse dwarsschuur (nok parallel aan het boerenhuis). Verdwenen bedaking. Horizontale plankenbeschieting.

Buiten de omwalling ten zuidoosten, versteend voormalig wagenhuis onder schilddak (golfplaten), uit het derde kwart van de 18de eeuw (?); aanleunende bijbouwen. Volgens bewoners voorheen ook gebruikt als zwingelhok.

Alleenstaand bakhuis achter het boerenhuis. Overige hoevegebouwen onder meer nieuwe loods ten noordoosten, zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Op de kabinetskaart van de Ferraris ligt de omwalde hoeve omgeven door grasland grenzend aan de Oude Gracht, later Houtgracht die de grens vormde met Frankrijk. Op de Vandermaelenkaart wordt de hoeve aangeduid als Cense de la Belle Drève. Een deel van de grachten is dan al verdwenen. De percelen rondom de hoeve blijven in de eerste helft van de 20ste eeuw in gebruik als grasland en ten zuidoosten van de hoeve wordt een boomgaard ingericht. Later verdwijnt de boomgaard en worden meer percelen omgevormd naar grootschalige akkers.

Vandaag is het erf ingericht als grasveld met een jonge boomgaard. Ten zuiden van de hoeve ligt nog een vijver als relict van de oorspronkelijke rechthoekige grachtenstructuur. De hoeve ligt te midden van uitgestrekte akkers die zich uitstrekken tot aan de Houtgracht.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.