• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve volgens respectievelijk rest van omwalling ten noorden en zuidoosten, en Ferrariskaart (1771-1778); losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom deels begraasd, en begrint erf; reminiscenties aan het langgestrekte hoevetype zie boerenhuis met links aanleunende stal waarachter ommuurde ("moefen") vaalt met bakstenen afloop naar rest van omwalling. Verharde erfoprit met boomgaard aan noordzijde; een populierenrij zoomt de straatzijde af.

Ten noordwesten, boerenhuis met vijf traveeën + twee opkamertraveeën rechts onder onderbroken zadeldak (Vlaamse pannen), vermoedelijk uit het derde kwart van de 18de eeuw met 19de-eeuwse aanpassingen. Hogere en gebogen bedaking bij de opkamer. Verankerde baksteenbouw; spoor van bouwnaad tussen woongedeelte met 19de-eeuws uitzicht en meer oorspronkelijk bewaarde opkamer met aandaken, muurvlechtingen, schouderstukken en rechts topstuk. Rechthoekige muuropeningen; vensters met rolluikkasten. Opkamervensters onder strekse latei; houten bolkozijnen met schuiframen en bewaarde kleine roedeverdeling in bovenvak. Getraliede rechthoekige kelderopening onder houten latei, verdiept in korfboogomlijsting onder de opkamer. Vier linker staltraveeën van stijl- en regelwerk met grijsbeschilderde horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling; uitstekende ankerbalken. Hanggoten. Meer gesloten achtergevel met kleine recente bijbouwen. Linker zijpuntgevel met zonvormig uilengat. Rechter zijtuitgevel; beluikt rechthoekig zoldervenster met kozijn. Binnenin, houten beddekoets in de stal. Ten zuidwesten, klein stalgebouw onder overstekend zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis) op houten modillons, uit de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Rechter zijpuntgevel met onduidelijke gevelsteen onder het uilengat. Links, recentere bijbouwen.

Ten zuiden, dwarsschuur met rechts wagenhuisgedeelte onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons; jaartal 1862 op gevelsteen onder zonvormig uilengat van linker zijpuntgevel. Horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling; verankerde bakstenen zijpuntgevels.

Alleenstaand witgekalkt bakhuis rechts van het boerenhuis. Ten zuidwesten, nieuwe loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi