Hoeve Ten Avondlande

Beschrijving

Recent zogenaamd "Ten Avondlande", zie uithangbord van dwarsschuur. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (pannen) rondom verhard erf. Van de straat afgescheiden door middel van weide afgezoomd met doornhaag. Ten westen, rest van met wilgen afgezoomde omwalling die ten noorden aansluit bij draineergracht. Tuintje voor en boomgaard achter het boerenhuis. Verharde oprit afgezet met sierboompjes.

Ten noorden, boerenhuis met twee opkamertraveeën links + vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, zie bewaard volume en achtergevel; echter in de eerste helft van de 20ste eeuw vernieuwd bakstenen gevelparment van voorgevel (zuid) afgelijnd met overhoekse muizentand. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten; korfboogomlijstingen. Twee getraliede kelderopeningen onder de opkamer.

Witgekalkte achtergevel met gepikte plint. Blind rechter opkamergedeelte met rechts steunbeer. Links uitbouw onder aanleunend lessenaarsdak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons. Getoogde kelderopening met getralied kozijn. Beluikte rechthoekige kozijnvensters met kleine roedeverdeling (18de eeuw). Rechter zijgevel; spoor van lager zittende muurvlechtingen, en lagere witgekalkte bijbouw onder mank zadeldak (Vlaamse pannen). Deels vernieuwde linker zijpuntgevel met verlaagd aandak, zie sporen van muurvlechtingen en schouderstukken; steunbeer; rechthoekig zoldervenster verdiept in korfboogomlijsting.

Oostelijke erfzijde. Bakstenen stalvleugel (nok parallel aan het boerenhuis) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dwarsschuur onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen en bitumen) op houten modillons; volgens bewoners, jaartal 1758 op houten plank binnenin. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Rechthoekige schuurpoorten met deurtje. Krukgebint van vijf traveeën. Deels versteende zijpuntgevels.

Overige hoevegebouwen zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi