Herberg In De Doode Mannen

Gemeente Veurne

is beschermd als monument Herberg In De Doode Mannen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg In de doode mannen

Typologiehekken, herbergen
Datering19de eeuw

Beschrijving

Nummer 28. Zogenaamd "In de doode mannen herberg" cf. opschrift van beschilderde puilijst. Voormalige landelijke herberg, thans buitenverblijf. Inplanting in straatbocht rechttegenover de Stavelestraat. Omgeving in volksmond zogenaamd "Dodeman Hoek" naar gedempte "man" of waterplas ten oosten, op Ferrariskaart (1771 - 1778) nog aangegeven ten oosten van thans verdwenen omwalde hoeve achter de huidige XIX-herberg.

Alleenstaand breedhuis met gekasseide stoep en rechts hek. Zeven traveeën van één bouwlaag onder zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen). Verankerde gele baksteenbouw met sporen van okergele beschildering. Straatgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen: beluikte kozijnvensters, kozijndeuren met licht geprofileerde tussendorpel en tweedelig bovenlicht. Achtergevel op gepikte plint. Twee centrale opkamertraveeën; eronder, twee korfboogvormige kelderopeningen. Analoge muuropeningen als voorgevel. Linker zijgevel met lage bijbouw van één travee onder aanleunend lessenaarsdak (pannen). Rechts zijpuntgevel; analoog linker benedenvenster, twee rechthoekige zoldervenstertjes met kozijn en kleine roedenverdeling.

• BIJNENS B., Grensfietsroute, nummer 3, Koksijde, 1975, pagina 46.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi