Beschrijving

Hoeve gelegen aan kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Losse bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard rechthoekig erf met vaalt. Moestuintje voor het boerenhuis met voorgevel (zuidoostelijke gevel) uitziend op vermeld kanaal. Verharde erfoprit ten noordwesten.

Ten zuidoosten, boerenhuis met vijf traveeën + twee rechter opkamertraveeën onder mank zadeldak (nok parallel aan het kanaal, Vlaamse pannen). Jaartal 1856 op gevelsteen in linker zijpuntgevel; erboven, verticaal geplaatste baksteen met bootvoorstelling. Echter vermoedelijk oude 18de-eeuwse kern volgens oudere rechter zijpuntgevel; muurpartijen van oudere bakstenen, spoor van linker schouderstuk, zoldervenster verdiept in deels dichtgemetselde korfboogomlijsting. Voorgevel met 19de-eeuws uitzicht. Getraliede rechthoekige kelderopening verdiept in getoogde omlijsting onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen onder beschilderde strekse latei: links, beluikte kozijnvensters met schuiframen en geprofileerde wisseldorpel; beluikte houten bolkozijnen voor de opkamer.

Links en rechts, recentere lage aanbouwsels. Ten noordoosten, tot stal omgebouwde dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen), met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw(?). Linker zijpuntgevel met zonvormig uilengat. Krukgebint; ankerbalkgebint bij tasruimte.

Ten noordwesten, voormalig wagenhuis onder overstekend zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, golfplaten), met versteende oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw volgens sporen van stijl- en regelwerk met lemen vullingen.

Ten zuidwesten, nieuwe loods. Opgenomen in 1978 en sedert vernieuwd bakstenen gevelparement van boerenhuis.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi