erfgoedobject

Oudt Klooster

bouwkundig element
ID
1700
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1700

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oudt Klooster
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

De benaming "Oudt Klooster" werd recent toegekend aan het "grote huis met tuin" dat in 1867 door Monseigneur Scheppers werd aangekocht en ingericht als klooster voor de door hem gestichte congregatie (1854) van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid.

Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met verkleinende ordonnantie onder afgesnuit zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), met huidig uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw(?), doch mogelijk met oudere kern van een brouwerij opgericht in 1730.

Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint, met geaccentueerde middentravee tussen lisenen; rechthoekige deur in geblokte arduinen omlijsting onder druiplijst. Rechthoekige vensters in vlakke, respectievelijk arduinen en beschilderde omlijsting. Omlopende houten kroonlijst, aan de voorgevel op langgerekte consoles. Achtergevel met deur in bewaarde of gerecupereerde, beschilderde schouderboogomlijsting (Lodewijk XV-stijl).

Interieur met bewaarde stucplafonds en marmeren schouwen.

  • Gegevens verstrekt door broeder J. Awouters (broeders van Scheppers, Mechelen).

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1995


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oudt Klooster [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1700 (Geraadpleegd op 15-05-2021)