Hoeve Oostmolenhuis

Beschrijving

Zogenaamd "Oostmolenhuis", volgens dorpsbewoner naar plaatselijke afgebrande molen; zie ook aanduiding op Ferrariskaart (1771-1778) van houten windmolen en benaming van nabijgelegen Oostmolenstraat. Gebouwencomplex rondom in onbruik geraakte cichoreiast. Voorheen vermoedelijk kleine hoeve van 1837, aanleunend bij het langgestrekte type met woonhuis en aanpalende dwarsschuur rechts; losse, haakse paardenstal en wagenhuis. Volgens dorpsbewoner: circa 1908, bouw van cichoreiast waardoor gedeeltelijke functieverandering onder meer inrichting van gedeelte van woonhuis tot stal (?); in gebruik tot circa 1940 waarna inrichting tot maalderij, zie nog twee bewaarde molenstenen binnenin. Recente opsplitsing van het geheel; aan de gang zijnde inrichting tot buitenverblijven.

Huidig uitzicht. Ten noorden, aan elkaar palend respectievelijk van west naar oost: nieuw woonhuis (tweede kwart van de 20ste eew) en voormalig woonhuis met dwarsschuur rechts, voorafgegaan door deels gekasseid, deels begraasd erf ten zuiden met drie bomen en haakse paardenstal. Ten oosten, haakse cichoreiast; ervoor, twee gedempte cichoreiwasputten; wagenhuis rechts.

Ten noorden, voormalig woonhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) wegens optrekken van straatgevel met één verdieping + rechts aanleunende dwarsschuur van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen); jaartal 1837 aangegeven door middel van muurankers in rechter zijpuntgevel. Woongedeelte: verankerde gele baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei, met kozijn; beluikte vensters.

Vermoedelijk oudere achtergevel (18de eeuw?). Rechthoekige kelderopeningen in getoogde omlijsting. Rechthoekige vensters met afzaat; getraliede houten bolkozijnen met kleine roedeverdeling; verdwenen luiken. Rechts kozijndeur met getralied tweedelig bovenlicht en klokvormige omlijsting. Hanggoot. Sporen van recentere verbouwingen.

Dwarsschuur met rechts stalgedeelte. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling; linker gedeelte en achtergevel met recentere bitumebeschieting.

Ten zuiden, haakse paardenstal onder licht gebogen en overstekend zadeldak (Vlaamse pannen) op houten modillons, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Veranderde baksteenbouw. Getoogde staldeur.

Ten oosten, voormalige cichoreiast. Verankerde bakstenen constructie van drie traveeën en twee bouwlagen onder overstekende zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Vrij gesloten gevels met uitzondering van getoogde naast recentere rechthoekige muuropeningen, en laadvenster.

Voormalig wagenhuis onder overstekend zadeldak op schoorstukken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting en bakstenen vullingen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

De gevel van het woonhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw werd sterk aangepast. Het voormalig wagenhuis is gesloopt.

• Informatie meegedeeld door Stad Veurne (17 augustus 2022).
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2015, Moeresteenweg 16B Veurne [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 26 augustus 2022).