• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken, rondom verhard erf met vaalt links van boerenhuis en gietijzeren toegangshek aan straatzijde.

Ten noorden, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type; links drie staltraveeën + zes traveeën woongedeelte onder licht gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit het eerste kwart van de 19de eeuw; echter vermoedelijk teruggaand op oudere kern volgens oudere bakstenen muurgedeelten in rechter zijpuntgevel en links in achtergevel.

Verankerde gele baksteenbouw op natuurstenen plint. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei; grijsbeschilderde afzaten. Beluikte kozijnvensters. Kozijndeur met tweedelig bovenlicht. Hanggoot. Achtergevel: getraliede rechthoekige kelderopening links verdiept in getoogde omlijsting; recentere aanbouwsels rechts. Linker zijpuntgevel: wapensteen volgens bewoners van de eigenaars de Pillecier (?). Rechter zijpuntgevel; rechthoekige muuropeningen, verdiept in getoogde omlijsting bij kelder; houten bolkozijnen, getralied bij opkamer en kelder.

Ten zuidwesten, dwarschuur met l.stalgedeelte onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, golfplaten) met overstekende dakrand; jaarsteen 1802 boven zonvormig uilengat van linker zijpuntgevel. Grotendeels versteend stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling, zie achtergevel. Verankerde bakstenen zijpuntgevels op natuurstenen plint; recent aanbouwsel links. Ankerbalkgebint van zes traveeën.

Overige hoevegebouwen zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi