Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom U-vormig, onverhard erf met bakstenen voetpaden. Inplanting ten noordoosten van het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Begrinte erfoprit en eenvoudige brug over vermeld kanaal; ijzeren toegangshek tot erf. Nieuwe varkensstal ten noordwesten.

Ten noordoosten, boerenhuis met vier traveeën + rechts twee opkamertraveeën onder overstekend, doorlopend zadeldak (nok parallel aan het kanaal, bitume), met oude kern uit de tweede helft van de 17de eeuw (?) volgens veelkantig geprofileerde schoorsteen rechts, en muurpartijen van oudere baksteen bij opkamer; huidig uitzicht grotendeels uit de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Getraliede rechthoekige kelderopening verdiept in getoogde omlijsting, onder de opkamer. Getoogde vensters met arduinen lekdrempel; luiken. Rechthoekige kozijndeur met tweedelig bovenlicht, in getoogde omlijsting. Tussen vierde travee en opkamer, spoor van gedicht getoogd venster. Achtergevel met aanbouwsel uit de 19de eeuw.

Interieur: houten zoldering en balksloffen; schouw met rechts muurkast zogenaamd "spende" (proviandkast).

Links, lage bijbouw afgewerkt met muurvlechtingen, onder aanleunend lessenaarsdak; volgens bewoners voormalige varkensstal.

Bakstenen stalgebouwtje (19de eeuw) achter het boerenhuis.

Ten noordwesten, dwarsschuur met rechts stal onder overstekend zadeldak (n boerenhuis, Vlaamse pannen) op schoorstukken en modillons; jaarsteen 1879 in linkerzijpuntgevel met radvormig uilengat. Schuurgedeelte: stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting. Versteend (?) stalgedeelte.

Ten zuidoosten, dwarsschuur met rechts wagenhuisgedeelte onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit het tweede kwart van de 19de eeuw; 1841, oudste jaartal in kerfsneetechniek op houten afscheiding van tasruimte. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Rechthoekige schuurpoorten met deurtje. Verankerde bakstenen zijpuntgevels met uilengat. Krukgebint van zes traveeën.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi