Hoeve Die Blauwlandouwe

Beschrijving

Zogenaamd "Die blauwlandouwe", recente benaming zie uithangbord van dwarsschuur. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag rondom begraasd erf met centraal hondenhok en bakstenen pad. Rest van met bomen afgezoomde omwalling ten noordoosten achter het boerenhuis. Laatst genoemde met geplaveide stoep afgezet met gietijzeren hek aan erfzijde; achterliggende tuin met moestuingedeelte. Boomgaard ten westen. Onverharde erfoprit.

Ten noordwesten, boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (kunstleien), van 1871 volgens muurankers van erfgevel; echter vermoedelijk teruggaand op oudere kern confer oudere (?) kelderopeningen van achtergevel. Verankerde gele baksteenbouw. Korfboogvormige muuropeningen onder strekse latei; beluikte vensters met arduinen lekdrempel en T-ramen.

Achtergevel. Drie getraliede rechthoekige kelderopeningen met houten bolkozijn, licht verdiept in getoogde omlijsting; spoor van gedichte rechter kelderopening. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei. Beluikt en getralied rechter kozijnvenster met schuiframen, geprofileerde wissel- en bovendorpel, en kleine roedeverdeling. Kozijndeur met geprofileerde tussen- en bovendorpel, getralied bovenlicht met ruitvormige roedeverdeling; bordes. Aangepast kozijn bij twee vensters links; gewijzigd venster rechts van deur. Rechter zijpuntgevel met horizontale bouwnaad waaronder gebruik van rode bakstenen. Rondbogig zoldervenster: beluikt kozijn met kleine roedeverdeling en radvormig bovenlicht. Rechts, klein aanbouwsel. Linker zijpuntgevel: twee analoge zoldervensters, echter verdwenen luiken; gewijzigde benedenvensters.

Ten noordoosten, stalvleugel van negen traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, vermoedelijk 1850 gedateerd door middel van grotendeels verborgen muurankers van linker zijpuntgevel door aanleunende recentere stal; confer jaarankers 1850 van dwarsschuur. Verankerde baksteenbouw. Getoogde deuren en rechthoekige vensters onder beschilderde latei. Recher zijpuntgevel met radvormig uilengat.

Ten zuidwesten, dwarsschuur met rechts wagenhuisgedeelte onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons en schoorstukken, gedateerd 1850 door middel van muurankers in rechter zijpuntgevel. Stijl- en regelwerk met groenbeschilderde horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Rechthoekige schuurpoorten met accoladeboogdeurtje. Verankerde bakstenen zijpuntgevels met radvormig uilengat; rechts, laag aanbouwsel. Krukgebint van zes traveeën + ankerbalkgebint voor de twee tasruimten zie uitstekende ankerbalken. Alleenstaand, begroend bakhuis achter het boerenhuis.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi