Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom rechthoekig, onverhard erf met bakstenen paden en stoepen. Ten noorden en ten zuidwesten, resten van omwalling. Ten noordoosten, boomgaard. Ten zuiden, onverharde erfoprit met bakstenen hekpijlers gedateerd 1840, aan straatzijde.

Ten noorden, boerenhuis met vier traveeën + rechts twee opkamertraveeën onder overstekend, onderbroken zadeldak (Vlaamse pannen) met hanggoot en laadvenster; hoger opgetrokken bedaking bij opkamer; jaarsteen 1779 in korfboogomlijsting van venster. Verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen, verdiept in korfboogomlijsting bij twee middentraveeën. Houten bolkozijnen met schuiframen en deels bewaarde roedeverdeling; links venster met drielicht; verdwenen luiken. Achtergevel: blinde opkamer met rechthoekige kelderopening verdiept in korfboogomlijsting; rechts recenter aanbouwsel onder aanleunend lessenaarsdak. Rechter zijtuitgevel. Rechthoekige kelderopening verdiept in getoogde omlijsting; kozijn met houten spijlen. Rechthoekig zoldervenster verdiept in korfboogomlijsting; houten kruiskozijn met beluikt benedenvak.

Ten oosten en ten zuiden, stalgebouwen zonder verdere noemenswaardigheden. Ten westen, dwarsschuur onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen) op houten modillons; aangepaste oude kern uit het derde kwart van de 18de eeuw; gedateerde inscripties in kerfsneetechniek op tasstijlen binnenin: "PIETER JACOBUS CLAREBOUT AN 1764 NO" en "JOSEPH B.V.O. MEMORIE VAN CAROLUS BENEDICTUS MARIJN gebortig van alhier ten jaere 1730 in de meent van 7(?) AN 1767 NO". Stijl- en regelwerk met vernieuwde horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting. Krukgebint van vier traveeën.

Ten zuidoosten, aangepaste dwarsschuur (nok parallel aan het boerenhuis). Resten van stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting. Krukgebint van vijf traveeën.

Links aanleunend bakhuis tegen oostelijke stalvleugel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi