Hoeve 't Kalkoenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Kalkoenhof

Beschrijving

Zogenaamd " 't Kalkoenhof". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, nagenoeg U-vormige opstelling van verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak rondom deels begraasd, deels verhard (bakstenen paden) erf met vaalt; kleine siertuin voor en rechts van het huis; rest van wal ten noordwesten van laatstgenoemde.

Ten noorden, 19de-eeuws boerenhuis van thans één travee, links opkamer + vier traveeën woongedeelte + één travee rechts opkamer en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, hanggoot); hogere nok boven opkamer rechts. Gezandstraalde gevels op gecementeerde plint. Sporen van bouwnaden tussen woongedeelte en beide opkamers, de linker vermoedelijk later toegevoegd. Getoogde en getraliede kelderopening onder opkamer links. Rechts getoogde vensters met strek; voorts gewijzigde muuropeningen; 20ste-eeuws houtwerk en persiennes. Recente witbouw tegen noordgevel. Oostelijke zijgevel: bewaarde rechthoekige kelderopening, verdiept in korfboogomlijsting, aan weerszijden geflankeerd door kleine steunbeer.

Ten oosten, alleenstaand stalgebouwtje van nagenoeg acht traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op opkamer rechts); getoogde muuropeningen met strek.

Ten zuiden, dwarsschuur met stallingen onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan het huis) met overstekende rand, uit de 19de eeuw; gevelsteen 18.. in linker zijgevel.

Nieuwe loods ten zuidoosten van erf, nabij oprit.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi