• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Vermoedelijk oorspronkelijk omgrachte (aansluitend bij Steengracht) hoeve met losse, voornamelijk witgekalkte bakstenen bestanddelen onder zadeldak rondom een met bakstenen verhard erf. Bereikbaar ten noorden via onverharde oprit, de spoorweg kruisend; moestuin achter het huis.

Ten zuiden, boerenhuis van één bouwlaag met ten oosten een opkamer van twee traveeën en ten westen gewijzigd woongedeelte onder zadeldak (mechanische pannen, hogere nok boven opkamer), in kern opklimmend tot de 17de eeuw (?), zie opkamer, maar voorts grondig aangepast. Verankerd gebouw op gecementeerde plint. Bewaarde opkamer gevat tussen aandaken voorzien van schouderstukken, muurvlechtingen en topstuk. Zuidgevel: rechthoekige kelderopeningen onder houten latei; rechthoekige opkamervensters onder I-balk met rozetten en sporen van ontlastingsboog. Ooostelijke zijgevel: soortgelijke kelderopening met sporen van korfbogige ontlastingsboog; beluikt kloosterkozijn (?) in de top; sporen van bouwnaad onder laatst genoemde. Blinde noordgevel. Westelijke zijpuntgevel met muurvlechtingen. Haaks op zuidgevel van lager woongedeelte, aanbouwsel van circa drie traveeën onder zadeldak; onder meer kozijndeurtje.

Ten noorden, stallingen en dwarsschuur onder zadeldak (nok parallel aan het huis); beide vertonen sporen (bouwnaden) van aanpassingen, zie oost gevel van stal en zuidelijke en westelijke schuurgevel (vermoedelijk hoger opgetrokken); rechthoekige muuropeningen; westelijke schuurgevel met muurvlechtingen, blinde oculus en centrale steunbeer.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi