Hoeve Waesbrug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Waesbrug

Beschrijving

Zogenaamd "Waesbrug". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, nagenoeg U-vormige opstelling van verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen) rondom een deels begraasd, deels met bakstenen verhard erf met ommuurde vaalt; gelegen in nabijheid van Steengracht en Waesbrug. Volgens bewoners geheel vernield in 1927, de schuur uitgezonderd.

Ten noorden, nieuw boerenhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak, van circa 1927; bewaring van de oorspronkelijk gevelordonnantie, zie twee opkamertraveeën links.

Ten westen, stalgebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zacht gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis) met kort overstekende rand, doorbroken door twee klimmende dakvensters, van circa 1927. Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Getoogde muuropeningen.

Ten oosten, dwarschuur met stallingen van vijf traveeën onder gebogen zadeldak, doorbroken door luifel van schuurpoort, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Afwisselend rechthoekige vensters en getoogde staldeuren. Zijgevels met uilengat in de top. Driebeukig interieur; stapelgebint. Tegen rechter zijgevel aanleunend nutsgebouw (stal). Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint, onder gebogen zadeldak, van circa 1927.

Binnenin: twee 17de-eeuwse (?)-balken met geprofileerde balksloffen, onder meer met torenafbeelding (afkomstig uit voormalig boerenhuis en in 1927 hier overgebracht?) ter ondersteuning van graanzolder.

Ten zuidoosten, kleine, witgekalkte stal op gepikte plint, onder zadeldak (nok parallel aan het huis), van circa 1927; analoge kenmerken als overige gebouwen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi