Stal

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Hoeve midden weilanden; losse opstelling van bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen) rondom verhard erf met centrale siertuin, bereikbaar via lange, begrinte oprit ten noorden; boomgaard achter het huis.

Ten zuidoosten, boerenhuis van één bouwlaag met drie traveeën met links opkamer + twee centrale traveeën + rechts twee inspringende traveeën onder gebogen zadeldak (hoger opgetrokken boven opkamer), uit de 19de eeuw. Witgekalkte erfgevel op gepikte plint. Recente rechthoekige muuropeningen, de getoogde en beluikte opkamervensters met houten kozijnen uitgezonderd.

Ten westen, verankerde stallingen uit de 19de eeuw; nagenoeg negen traveeën onder licht gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis) met twee dakvensters; rechthoekige en getoogde muuropeningen. Lager aanbouwsel van één travee onder lessenaarsdak tegen beide zijgevels.

Ten noordwesten, dwarsschuur met horizontale plankenbeschieting onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis) met wolfseind ten westen; overstekende rand op modillons.

Overige gebouwen zonder noemenswaardigheid.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi