Hoeve Crocodillehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Crocodillehof

Beschrijving

Zogenaamd "Crocodillehof". Oorspronkelijk dubbel omwalde hoeve met losse opstelling van gebouwen rondom gebetonneerd neerhof; ten westen, 20ste-eeuws boerenhuis (bungalow) op nog deels omwalde terp, bereikbaar via bakstenen boogbrug; ten zuiden en ten noorden, zichtbepalende stallingen en dwarsschuur; noordoostelijke oprit geflankeerd door kleine veldkapel; gelegen ten zuidwesten van het kanaal Veurne-Lo. Witgekalkt, bakstenen kapelletje van één travee, onder zadeldak met kort overstekende rand. Puntgevel met volgend opschrift in de top: "1857. O.L.V. van Troost in Nood. Bid Voor Ons". Rechthoekige, getraliede deur, geflankeerd door pilasters.

Ten zuiden, elf traveeën tellende stalling; jaarsteen 1927. Verankerde gele baksteenbouw onder licht gebogen schilddak (Vlaamse en mechanische pannen, nok loodrecht op het huis) met overstekende rand op houten modillons. Afwisselend rechthoekige vensters en getoogde staldeuren; rechthoekige zolderluiken. Lage, recente uitbouw (garage) tegen westelijke zijgevel.

Ten noorden, gelijklopende dwarsschuur van acht traveeën onder licht gebogen schilddak (Vlaamse en mechanische pannen, nok loodrecht op het huis) met overstekende rand op modillons, gedateerd 1837 door middel van oostelijke zijgevelsteen. Bakstenen voeling, versterkt door middel van kleine steunberen, voorzien van horizontale plankenbeschieting (deels door golfplaten vervangen); bakstenen zijgevels. Rechthoekige schuurpoorten, al dan niet met deurtje. Bewaard krukgebint van zes traveeën en ankerbalkgebint van twee traveeën ter hoogte van de tas. Recent aanbouwsel (betonplaten) onder lessenaarsdak (golfplaten) tegen midden van erfgevel. 20ste-eeuwse bijbouw onder lessenaarsdak tegen westelijke zijgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi