Hoeve 't Klein Pronkenhof

Beschrijving

Zogenaamd " 't Klein Pronkenhof". Nabij de dorpskom gelegen, oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, nagenoeg U-vormige opstelling van witgekalkte, bakstenen gebouwen op gepikte plint, rondom een gekasseid erf, bereikbaar ten oosten; rest van wal (drenkplaats ?) ten zuidoosten van erf.

Ten noordwesten, boerenhuis van twee traveeën, links aanbouwsel + drie traveeën woongedeelte + rechts een opkamertravee en één bouwlaag onder deels mank zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), hoger opgetrokken boven de opkamer; in kern opklimmend tot 1780, volgens bewoners tot 1616, jaartal op thans verdwenen balk in opkamer, doch met 20ste-eeuwse aanpassingen, zie rechthoekige muuropeningen in erfgevel. Rechter zijgevel met verlaagd aandak en muurvlechtingen; rechthoekige kelderopening met houten bolkozijn en latei, en beluikt houten kruiskozijn in steekboogomlijsting, in de top. Recente uitbouw tegen achtergevel.

Ten zuidwesten, stallingen met rechts bakhuis onder zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen), afgesnuit met links dakschild. Rechthoekige muuropeningen met kozijn, onder meer bewaard houten bolkozijn met kleine roedeverdeling. Linker zijgevel gestut door middel van pilasters met sokkel en kapiteel. Sporen van rondboog in achtergevel (voormalig koetshuis ?).

Ten westen, sterk aangepaste 19de-eeuwse stalling. Ten noordoosten, dwarsschuur met links stalgedeelte onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen). Rechthoekige venstertjes en getoogde staldeuren; schuifpoort. Asemgaten in noordoostgevel. Radvormig uilengat in rechter zijgevel, ovaal in linker.

Recent aanbouwsel tegen laatst genoemde gevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi