Hoeve De Grote Pronker

Beschrijving

Zogenaamd De Grote Pronker". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, U-vormige opstelling van verankerde bakstenen gebouwen rondom onverhard erf; ten zuidoosten oprit; rest van wal ten zuidwesten. Ten noordwesten, boerenhuis van drie linker traveeën + drie opkamertraveeën rechts en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1777 door middel van muurankers in erfgevel. Witgekalkte gevels op plint; bouwnaad tussen vierde en vijfde travee, in voorals achtergevel. Rechthoekige kelderopeningen met getralied kozijn, het linker verdiept in getoogde omlijsting. Voorts aangepaste rechthoekige vensters; T-ramen; sporen van korfbogige (?) ontlastingsboog boven linker vensters; kozijndeur met rechthoekig bovenlicht, in korfboogomlijsting met nisje in boogveld. Achtergevel: rechthoekige kelderopening met houten latei onder de opkamer. Haakse uitbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, zelfde nokhoogte), met onder meer twee bewaarde houten bolkozijnen met kleine roedeverdeling. Rechter zijgevel met rechthoekige, beluikte kelderopening en twee beluikte, houten kloosterkozijnen in de top.

Ten westen en ten oosten, respectievelijk stallingen en dwarsschuur met stalgedeelte onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen) met overstekende rand op modillons bij stal, op schoorstukken bij schuur. Stallingen voorzien van rechthoekige venstertjes en getoogde staldeuren, en gedateerd 1874 door middel van gevelsteen in linker zijgevel. Dwarsschuur met resten van horizontale plankenbeschieting boven stalgedeelte; rechthoekige en getoogde muuropeningen onder meer schuurpoort; gedateerd 1859 door middel van gevelsteen in rechter zijgevel; radvormig uilengat in linker zijgevel. Bewaard krukgebint met ankerbalkgebint boven de tas. Aangebouwde garage tegen achtergevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi