Hoeve Klokhof

Beschrijving

Zogenaamd "Klokhof". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen rondom een gebetonneerd erf, gelegen nabij de Ieperse steenweg; boerenhuis voorafgegaan door omhaagde moestuin; boomgaard ten zuidoosten, oprit ten westen, en met wilgen omzoomde gracht ten noordoosten, oosten en zuidoosten. Ten zuidwesten, boerenhuis van één opkamertravee links + vijf traveeën rechts en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), met voornamelijk 19de-eeuws uitzicht; volgens bewoners daterend van 1577, zie jaartal op balk in de kelder. Bouwnaad tussen de opkamer en lager woongedeelte, ook zichtbaar in de erfgevel. Rechthoekige kelderopening met getralied kozijn onder het opkamervenster met getralied en beluikt houten bolkozijn; voorts, beluikte vensters met houten kruiskozijn; geprofileerde tussendorpel rechts; kleine roedeverdeling algemeen; kozijndeur met rechthoekig bovenlicht. Veeleer gesloten achtergevel: rechthoekige kelderopening in getoogde omlijsting met kwartholbeloop eindigend op ezelsoor onder de opkamer; voorts rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructie onder meer beluikt houten bolkozijn met kleine roedeverdeling. Rechter zijgevel met muurankers 1846, wijzend op aanpassingen. Linker zijgevel met kelderopening, idem erfgevel; voorts getralied houten kloosterkozijn in korfboogomlijsting en houten kruiskozijn in geprofileerde rechthoekige omlijsting in de top; beide met kleine roedeverdeling.

Tegen de noordelijke opkamerhoek aanleunend bak- en melkhuis van twee traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op het huis, Vlaamse pannen); onder meer rechthoekige muuropeningen, vermoedelijk met kozijn, en getoogd staldeurtje; kleine Marianis in zuidwestelijke zijgevel.

Ten noorden, stalling van zeven traveeën onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op het huis) met kort overstekende rand, doorbroken door houten dakkapel onder zadeldak; in kern mogelijk opklimmend tot circa 1800. Lange gevels afgelijnd met muizentandfries. Getoogde staldeuren en recentere, rechthoekige vensters. Linker zijgevel met radvormig uilengat en getoogd zolderluik. Later toegevoegde of versteende rechter travee (?)

Ten oosten, kleine stal, thans ingebouwd door 20ste-eeuwse nutsgebouwen, onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan het huis); in kern mogelijk opklimmend tot circa 1800. Noordelijke zijgevel voorzien van getoogde staldeuren en radvormig uilengat.

Overige hoevegebouwen zonder architectonische bijzonderheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi