Hoeve Blauwhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen Blauwhof

Beschrijving

Zogenaamd "Blauwhof". Hoeve met losse, U-vormige opstelling van nutsgebouwen rondom begrint erf, met rechthoekige vaalt, ten zuidoosten van boerenhuis met begraasd voor- en achtertuintje; straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek met voetgangers- en karrenpoort; rosmolen ten zuidoosten van het huis.

Ten noordwesten, onderkelderd boerenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen. onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), gedateerd 1863 door middel van gevelsteen in linker zijgevel. Gele baksteenbouw; lijstgevel afgelijnd met bakstenen kroonlijst en houten gootlijst op consoles. Rechthoekige muuropeningen onder strekse latei; 19de-eeuws houtwerk; getraliede kelderopeningen; beluikte benedenvensters; kozijndeur met geprofileerde tussendorpel en verdeeld bovenlicht. Soortgelijke achtergevel. Zelfde muuropeningen in zijgevels; voorts, rondbogig zoldervenster met waaiervormige roedeverdeling; rechter zijgevel oorspronkelijk beraapt.

Ten noorden, witgekalkte stalling onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan het huis) met kort overstekende rand, zonder verdere noemenswaardigheden.

Ten oosten, stalling onder licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op het huis). Verankerde baksteenbouw, voorzien van getoogde muuropeningen.

Ten zuiden, dwarsschuur onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan het huis), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Rechthoekige schuurpoorten. Erachter, wagenhuis in baksteenbouw onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan het huis) met kort overstekende rand, uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Ten noordwesten, deels bewaarde rosmolen: vierkant gebouwtje (3,90 m x 3,90 m) onder tentdak (Vlaamse pannen) met overstekende rand; bakstenen voeling, waarop horizontale plankenbeschieting, deels vervangen door golfplaten. Houten rechthoekig deurtje in noordwand. Door de nok stekende koningspil, waaraan nog een gedeelte van staartbalk bevestigd; horizontale balkjes en resten van kapje bewaard. Ankerbalk met uitstekende pen, verankerd door middel van wig. In werking tot 1928.

• DEVLIEGHER L., Rosmolens in de Westvlaamse kuststreek, in Biekorf, LXXVI, 1975-1976, p. 344-349.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi