• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Nabij de spoorweg gelegen, omgrachte hoeve met losse opstelling van verankerde bakstenen gebouwen rondom deels met bakstenen verhard erf, toegankelijk ten zuiden via brug over Steengracht, geflankeerd door ronde, bakstenen hekpijlers.

Boerenhuis van vier traveeën + twee traveeën met rechts opkamer en één bouwlaag onder mank zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen) hoger opgetrokken boven opkamer en met overstekende rand, opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw. Aangepaste zuidwestgevel, zie recente muuropeningen. Noordoostelijke opkamergevel: rechthoekige kelderopening met getralied houten bolkozijn en latei, en twee oorspronkelijk beluikte, opkamervensters met houten bolkozijn, wisseldorpel en kleine roedeverdeling. Voorts, schuingemetselde deuropening met houten kelderdeurtje. Interessante noordwestzijgevel met sporen van muurvlechtingen; dichtgemetselde korfboogvormige kelderopening onder getoogde nis op afzaat, verdiept in vlakke, rechthoekige omlijsting met kroonlijst, en klein, rechthoekig zoldervenster waarrond sporen van wijziging.

Grote schuur en stalgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw - 20ste eeuw zonder verdere architectonische bijzonderheden, ten oosten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi