Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde, meerledige hoeve met indrukwekkende schuur, gelegen aan het kanaal Veurne-Lo, midden weids polderlandschap. Boerenhuis en stallen van 1950. Ten noordoosten van erf, bergschuur op vrijwel vierkante plattegrond, onder schilddak (Vlaamse pannen ter vervanging van oorspronkelijke stro- of rietbeschieting) met overstekende rand, in kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw (?). Voetpaden en voeling van baksteen; horizontale plankenbeschieting, voorzien van rechthoekige muuropeningen; schuurpoorten met (rondboog)deurtje, in zuidoost-kant.

Interieur: centraal gedeelte gevormd door vierzijdige tas op bakstenen voeting, waarrond zich dorsvloer, wagenhuis en stallingen groeperen. Dakstoel rustend op twaalf standvinken, onderling verbonden door gordingen; centrale verticale stijl ter ondersteuning van makelaarspant; recentere verstevigingen. Schuurtype, enig in het Veurne-Ambachtse, van groot belang voor de geschiedenis van de houtbouw.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi