Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dubbelhuis

Beschrijving

Vermoedelijk voormalige herberg volgens puilijst met spoor van verdwenen uithangbord. Type afspanning van herberg met achterliggend schuurtje en kleine stal. Alleenstaand hoekhuis bij Boonakkerstraat.

Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), van 1873 volgens muurankers in rechter zijpuntgevel. Verankerde gele baksteenbouw; gebruik van rode bakstenen voor de lateien van de getoogde muuropeningen en het getrapt baksteenfries ter aflijning van de gevel. Beluikte vensters met grote roedeverdeling. Deur met bovenlicht en gestrekte tussendorpel. Rechter zijpuntgevel: rechthoekig zoldervenster met kozijn; soortgelijk benedenvenster als bij straatgevel. Linker zijpuntgevel met leiperelaar.

Bakstenen dwarsschuurtje onder kort overstekend, gebogen zadeldak (nok loodrecht op het woonhuis, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw volgens muurankers 18. . in zijpuntgevel. 20ste-eeuwse aanpassingen onder meer schuifpoort. Zijpuntgevels met radvormig uilengat. Links, aangebouwde stal onder aanleunend lessenaarsdak (Vlaamse pannen).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi