Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wulveringem

Beschrijving

Voormalige notariswoning, zie inscriptie op koperen hangklep van brievenbus; fungeerde een tijdje als school gehouden door de zusters van Belle (20ste eeuw) volgens bewoner; thans opgesplitst in twee burgerhuizen.

Alleenstaand herenhuis met achtergebouwen onder meer koetshuis, midden nog deels bewaarde tuin met mooie bomen en haag aan straatzijde; ronde bakstenen hekpijlers. Ingeplant op hoek bij Kwadestraat.

Neoclassicistisch dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op bepleisterde en beschilderde plint, gemarkeerd door een trav. breed middenrisaliet onder driehoekig fronton met oculus. Hoekpilasters, geblokt op de begane grond; met verdiepte schachten op de bovenverdieping. Arduinen puilijst. Beluikte rechthoekige benedenvensters in vlakke bakstenen omlijsting met oren; arduinen lekdrempels op gegroefde consoles. Bewaard 19de-eeuws houtwerk: grote roedeverdeling. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in vlakke bakstenen omlijsting; arduinen lekdrempels op consoles; centraal deurvenster met balkon voorzien van gietijzeren leuning, op geprofileerde consoles van arduin. Getoogde deur in geblokte omlijsting: fraaie vleugeldeur, geajoureerd door middel van gietijzeren traliewerk met gestileerde bloemmotieven. Gevelbekroning door middel van gekorniste kroonlijst; bewaarde tandlijst bij vier linker traveeën. Achtergevel met vereenvoudigde soortgelijke opstand. Zijpuntgevels; analoge vensters als voorgevel; bijkomende druiplijst voor zoldervenster.

Achtergebouwen. Links, recenter haaks aanbouwsel van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); voormalige klaslokalen. Rechts, kleine aanhorigheid onder schilddak (nok loodrecht op het herenhuis, Vlaamse pannen). Koetshuis onder schilddak (nok parallel aan het herenhuis, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw; getoogde muuropeningen onder meer centrale koetspoort.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi

Aanvullende informatie

Voor de Eerste Wereldoorlog was dit gebouw ingericht als kloosterpensionaat voor Franse kinderen. Tijdens de oorlog werd hier een tijdje school gehouden door de zusters van Belle. In deze woning, gekend als 'huis Lebleu', werd ook de fotografische en cartografische dienst van het Belgisch leger ondergebracht.