Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken rondom grotendeels verhard erf. Ten zuidwesten rest van omwalling. Inplanting ten noordoosten van de dorpskom. Verharde erfoprit afgezoomd met rij hoge bomen rechts.

Ten noordwesten, boerenhuis; bewaarde 17de-eeuwse opkamer met haaks aanbouwsel uit de tweede helft van de 19de eeuw ter vervanging van een gedeelte van het 17de-eeuwse boerenhuis. Gedeelte uit de tweede helft van de 19de eeuw: erfgevel met zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), mank wegens uitbouw van achtergevel. Gele baksteenbouw. Gebruik van rode bakstenen voor strekse lateien van muuropeningen, en aflijnend baksteenfries. Beluikte rechthoekige vensters met grote roedeverdeling. Rechthoekige deur met tweedelig bovenlicht. Links zijpuntgevel met bepleisterde blinde oculus, rechthoekige zoldervensters en twee gedichte rechthoekige benedenvensters; strekse lateien van rode bakstenen. Recenter rechter aanbouwsel onder aanleunend lessenaarsdak. Achtergevel: haakse opkamer met twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rechts wolfseind, van 162(?)3 volgens jaarsteen in zuidgevel. Verankerde baksteenbouw. Zuidgevel: rechts kleine getraliede kelderopening verdiept in getoogde omlijsting; links aangepaste (19de eeuw) rechthoekige kelderopening en twee opkamervensters, echter bewaarde, licht verdiepte korfboogomlijsting met kwartholbeloop eindigend op ezelsoor. Gesloten noordgevel met uitzondering van twee rechthoekige kelderopeningen, linker licht verdiept in getoogde omlijsting, rechter recenter. Onderkelderde linker zijpuntgevel met lage hoeksteunbeertjes. Rechthoekige kelderopening verdiept in segmentboogomlijsting met geprofileerd beloop. Rechthoekig zoldervenster; 19de-eeuws kozijn verdiept in korfboogomlijsting. Spoor van gedicht soortgelijke opkamervenster. Vermoedelijk verlaagd aandak. Ten zuiden, stalvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) uit de eerste helft van de 19de eeuw. Witgekalkte verankerde baksteenbouw; twee rechter traveeën met horizontale plankenbeschieting bovenaan. Getoogde deuren. Rechthoekige vensters. Zijpuntgevels met topstuk.

Ten noordoosten, grote dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Lange wanden: stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling gestut door middel van steunbeertjes. Twee rechthoekige schuurpoorten; recentere schuifpoort links; rechts poort met accoladeboogdeurtje. Bakstenen zijpuntgevels met topstuk. Links, recenter aanbouwsel.

Ten noordoosten, alleenstaand 19de-eeuws bakhuis (nok loodrecht op het boerenhuis) rechts van het boerenhuis.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi