• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken rondom onverhard erf. Bewaarde bakstenen stoepen bij stal en dwarsschuur. Ten noordwesten, rest van omwalling links van het boerenhuis. Inplanting aan straat.

Ten noorden, boerenhuis met vier traveeën + twee opkamertraveeën rechts onder doorlopende zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), met oude kern uit het tweede-derde kwart van de 18de eeuw (?). Beschilderde erfgevel. Aangepaste rechthoekige muuropeningen. Vier rechter vensters ingeschreven in bewaarde bakstenen omlijsting doorlopend onder de onderdorpels; getoogd met gestrekte uiteinden bij de twee middenvensters. Hanggoot. Achtergevel; aanbouwsels onder aanleunend lessenaarsdak. Rechter zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen, bewaard klein linker schouderstuk, en topstuk van drie haaks op elkaar gestapelde tegels. Getraliede rechthoekige kelderopening verdiept in getoogde omlijsting. Getoogd smal linker zoldervenster. Recent laadluik. Sporen van gedichte muuropeningen. Gecementeerde linker zijpuntgevel met aandak, soortgelijk top- en bewaard rechter schouderstuk. Driehoekig nisje met Mariabeeld. Rechthoekig zoldervenster verdiept in korfboogomlijsting; getralied houten bolkozijn met kleine roedeverdeling. Gewijzigd benedenvenster.

Ten zuiden, stalvleugel onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, van 1828 volgens jaarsteen in rechter zijpuntgevel. Vernieuwd rechter muurgedeelte. Getoogde naast recentere rechthoekige muuropeningen. Hanggoot. Klimmend laadluik. Links, recenter aanbouwsel.

Ten oosten, versteende dwarsschuur onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Recente aanbouwsels.

Ten zuidoosten, alleenstaand bakhuis (nok loodrecht op het boerenhuis) achter de dwarsschuur. Ten noordoosten, loodsen en nieuwe stal.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi