• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve waarvan de losse bestanddelen uitgezonderd het boerenhuis, verdwenen zijn. Verhard erf, thans grotendeels ingenomen door nieuwe varkensstal. Sporen van gedempte omwalling achter het boerenhuis.

Ten noorden, boerenhuis met zeven traveeën (uiterst links deurtravee verborgen achter aanbouwsel) + rechts twee opkamertraveeën van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met kort overstekende dakrand en hogere nok bij opkamer, van 1760 volgens jaartal van licht uitstekende baksteenkoppen in rechter zijpuntgevel; binnenin, jaartal 1743 op balk volgens bewoners. Verankerde baksteenbouw, witgekalkt boven gepikte plint. Getraliede rechthoekige kelderopening met houten latei, onder de opkamer. Rechthoekige muuropeningen met strekse latei. Beluikte houten bolkozijnen; bewaarde kleine roedeverdeling bij vijf linker vensters. Kozijndeur met eenvoudig vierdelig bovenlicht boven gestrekte tussendorpel. Hanggoot. Rechter zijpuntgevel met sporen van muurvlechtingen; getraliede rechthoekige kelderopening en rechthoekig zoldervenster, beide met houten latei. Blinde linker zijpuntgevel.

Volgens oude foto (eerste kwart van de 20ste eeuw). Ten zuiden, thans verdwenen dwarsschuur onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, stro). Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling. Ten oosten, verdwenen bakhuis (nok loodrecht op het boerenhuis). Sedert opname, vernieuwd bakstenen gevelparement, echter behouden rechter zijpuntgevel.

• VIERIN J., Over de landelijke woning aan de Vlaamsche kust. Kenteekens der Bouwwijze van de Streek, Brussel, 1921, fig. 35.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi