erfgoedobject

Hoeve De Rietgracht

bouwkundig element
ID
17077
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17077

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De rietgracht
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "De rietgracht", een recente benaming. Voormalige hoeve uit de 19de eeuw. Rest van omwalling voor het aangepaste boerenhuis van het langgestrekte type met links aanleunende stal onder onderbroken zadeldak (pannen).

Alleenstaande 19de-eeuwse dwarsschuur onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten schoorstukken; stijl en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting.


Bron     : Delepiere A.-M. & Lion M. met medewerking van Huys M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Lion, Mimi
Datum  :

Aanvullende informatie

Het rechtse, oudste gedeelte van het woonhuis heeft een 18de-eeuwse kern. De site zelf gaat wellicht nog verder terug in de tijd.

De alleenstaande schuur is niet meer bewaard. Deze is in 1990 omgewaaid en vervangen door een modern agrarisch gebouw. Enkel de bakstenen voeting van de oude schuur rest nog.

  • Informatie verkregen van Filip Moncarey, november 2019.
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve De Rietgracht [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17077 (Geraadpleegd op )