• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag rondom grotendeels verhard erf deels afgezet met laag betonnen muurtje met hek. Boerenhuis op lage terp; volgens Ferrariskaart (1771-1778) oorspronkelijk omwald. Waterpomp tegen de erfgevel van het boerenhuis. Ten westen, met wilgen afgezoomde rest van omwalling. Inplanting ten oosten van het kanaal Veurne-Lo en ten zuiden van de Krommegracht.

Ten noordwesten, boerenhuis met twee opkamertraveeën links + zeven traveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen) met kort overstekende dakrand; oude kern uit het derde kwart van de 18de eeuw met aanpassingen uit de 19de en de 20ste eeuw, onder meer recent vernieuwd bakstenen gevelparement bij twee traveeën rechts. Witgekalkte verankerde baksteenbouw met gepikte plint. Beluikte rechthoekige kelderopening onder de opkamer. Houten Mariakapelletje (20ste eeuw) links van de deur. Beluikte rechthoekige kozijnvensters (19de eeuw) bij de opkamer. Voorts, twee licht getoogde vensters met luiken en nieuwe grote roedeverdeling; twee blinde links van de deur. Vernieuwde twee rechter traveeën met beluikte rechthoekige vensters. Licht getoogde deur met getralied tweedelig bovenlicht en gestrekte tussendorpel. Erboven, steigergat. Hanggoot. Achtergevel met blind rechter opkamergedeelte en links recent aanbouwsel onder aanleunend lessenaarsdak. Vernieuwde rechter zijpuntgevel (20ste eeuw). Linker zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en kleine schouderstukken.

Ten noordoosten, 19de-eeuwse stal onder schilddak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen). Ten zuidoosten, witgekalkte stal onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Getoogde muuropeningen.

Overige hoevegebouwen uit de 20ste eeuw, zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi