Afspanning

Beschrijving

Voormalige herberg volgens beschilderde puilijst. Type afspanning van herberg-boerenhuis met achtergelegen erf en hoevegebouwen. Erftoegang rechts van het boerenhuis.

Boerenwoning met vijf traveeën + rechts drie opkamertraveeën van één bouwlaag onder doorlopend en kort overstekend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?). Verankerde baksteenbouw. Drie korfboogvormige kelderopeningen waarvan middenste gedicht, onder de opkamer. Rechthoekige opkamervensters; beluikte houten bolkozijnen met schuiframen en kleine roedeverdeling. Voorts, aangepaste rechthoekige vensters, en deur met recenter houtwerk. Hanggoot. Rechter zijpuntgevel met uilengat en rechthoekig laadluik.

Achterliggend erf. Ten westen, bakstenen stalvleugel onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw. Versteend stijl- en regelwerk met lemen vullingen volgens erfgevel met resten van stijlwerk met bakstenen vullingen. Ten zuiden, dwarsschuurtje onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?). Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi