Hoeve met boerenwoning

Gemeente Veurne

• Adrescontrole Veurne (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Veurne (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met boerenwoning

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gehucht 't Zwaantje

Beschrijving

Nr. 13. Hoevetje met boerenhuis aan straatzijde en achterliggend erf. Erftoegang via poortje tussen hekpijlers met piramidaal topstuk, opgenomen in muur r. van het boerenhuis.

Boerenwoning aanleunend bij het langgestrekte type met klein l.schuurtje, thans stal. Twee l.staltrav. en boerenwoning met twee l.opkamertrav. + drie trav. van resp. een (stal en opkamer) en twee bouwl. onder zadeldaken (n // straat, Vlaamse pannen), r. afgewolfd bij hoger gedeelte. Oude kern uit XVIII d (?) vlg. scherpe dakhelling van stal en opkamer; vernieuwd r.gedeelte uit XIX. Verankerde baksteenbouw. Houten Mariakapelletje (XX). Twee getraliede rechth. kelderopeningen onder de opkamer. Rechth. muuropeningen. Luiken op de begane grond en bij de opkamer met kozijnvensters. L.stal: spoor van gedichte poort, en recenter, klimmend laadluik.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Lion, Mimi