Gemeentehuis, gelegen op de hoek met de Stationsstraat, in 1863 'vernieuwd en heropgebouwd' naar ontwerp van architect Edmond Serrure (stedelijk bouwmeester van Sint-Niklaas) op de plaats van het toen vervallen 'Landhuis' van 1652.
De gemeenteraad besliste immers in raadzitting van 28 juni 1862 dat het pand bouwvallig was geworden. De ontwerpen van architect Kompus (Antwerpen) werden te duur bevonden en daarom niet aanvaard. De gemeente ging een lening aan van 40.000 frank, gemachtigd bij Koninklijk Besluit van 5 december 1862. Het gebouw werd gerealiseerd onder burgemeester J. Van Raemdonck. In 1972 werd het pand aan de achterzijde uitgebreid en het oude volume gerenoveerd.
Ruim onderkelderd gebouw van twee bouwlagen met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën onder mansarde-schilddak. Licht vooruitspringende hoekdammen en drie middelste travee bekroond door een driehoekig fronton voorzien van een sierbol en in het boogveld een wapenschild omkranst door lauriertakken. Arduinen gevelbrede pui met twee trappen waarop gietijzeren lantaarns; rondboogarcade voor de kelder; smeedijzeren borstwering. Eerste bouwlaag met bossagewerk en rondboogdeuren en -vensters met wapenschild als pseudosluitsteen. Getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, versierde sluitsteen, lekdrempels op consoles, en paneel op de borstwering; rechthoekig balkon op de centrale travee. Gevel beëindigd op gelede architraaf, fries met casementen en getande en gekorniste kroonlijst op consoles (enkel onder het fronton). Linker zijgevel van drie traveeën identiek aan voorgevel, doch eenvoudiger. In het fronton een wapenschild met afbeelding van de Heilige Martinus. Historisch schrijnwerk bleef deels bewaard.
Intern werd het gebouw reeds grondig verbouwd. De kelderverdieping bleef met zijn overwelfde centrale gang en naastliggende kelders goed bewaard. Binnenschrijnwerk bleef hier tevens bewaard. Op de eerste verdieping bleef de gemeenteraadzaal en traphal bewaard. De gemeenteraadzaal die bij een recente verbouwing werd samengevoegd met een naastgelegen zaaltje had oorspronkelijk een symmetrische opbouw met centraal een roodmarmeren schouwmantel, in de hoeken geflankeerd door twee afgeschuinde hoeken met nissen en twee dubbele toegangsdeuren. Het plafond werd met stuclijsten afgewerkt. Centraal hangt een fraaie, oorspronkelijk me gas gevoede, kroonluchter. De zaal gelegen boven de gemeenteraadzaal is van hetzelfde stucwerk voorzien. De traphal herbergt een fraaie houten Engelse trap.
Het exterieur en de bewaarde delen van het interieur ademen het eclecticisme in klassieke zin. Typologisch is het een prestigieus burgerlijk gemeentehuis.
Bron: Beschermingsdossier DO002329 (2010)
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2010: Gemeentehuis van Beveren [online], https://id.erfgoed.net/teksten/132474 (geraadpleegd op ).
Gemeentehuis, op de hoek met de Stationsstraat, in 1863 gebouwd naar ontwerp van architect Edmond Serrure (Sint-Niklaas) op de plaats van het toen vervallen "Landhuis" van 1652. De ontwerpen van architect Kompus (Antwerpen) werden te duur bevonden en derhalve niet aanvaard. Ruim onderkelderd gebouw van twee bouwlagen met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën onder mansarde-schilddak (nok parallel aan de straat, leien). Licht vooruitspringende hoekdammen en drie middelste traveeën bekroond door een driehoekig fronton voorzien van een sierbol en in het boogveld een wapenschild omkranst door lauriertakken. Arduinen gevelbrede pui met twee trappen waarop gietijzeren lantaarns; rondboogarcade voor de kelder; smeedijzeren borstwering. Eerste bouwlaag met bossagewerk en rondboogdeuren en -vensters met wapenschild als pseudosluitsteen. Getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, versierde sluitsteen, lekdrempels op consoles, en paneel op de borstwering; rechthoekig balkon op de centrale travee. Gevel beëindigd op gelede architraaf, fries met casementen en getande en gekorniste kroonlijst op consoles (enkel onder het fronton). Linker zijgevel van drie traveeën identiek aan voorgevel, doch eenvoudiger.
Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Demey A. 1981: Gemeentehuis van Beveren [online], https://id.erfgoed.net/teksten/17120 (geraadpleegd op ).