erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
17137
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17137

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve bestaande uit woonhuis en dwarsschuur. Ruim met gras begroeid erf met opmerkelijke hoogstamboom en afgezoomd door meidoornhaag. Woonhuis van het dubbelhuistype met gecementeerde, verankerde bakstenen voorgevel (ten zuiden) van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met arduinen onder- en bovendorpel. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met rechte waterlijst op gegroefde voluutconsoles, en op de latei "IDC 1841 AVB"; behouden houtwerk. Oudere kern uit de 17de eeuw is echter merkbaar aan de zijpuntgevels met muurvlechtingen, de achtergevel met zandstenen speklagen en twee behouden zandstenen kloosterkozijnen, en de ontlastingsbogen van de vroegere kruiskozijnen onder de cementbepleistering van de voorgevel (mondelinge bron). Lagere aanbouw tegen linkerzijgevel. Ten zuiden van het woonhuis, parallel eraan: bakstenen dwarsschuur uit de 20ste eeuw zonder noemenswaardigheden.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17137 (Geraadpleegd op 22-06-2021)