erfgoedobject

Herenhuis van 1703

bouwkundig element
ID
17141
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17141

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis 1703
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Statig herenhuis met ontpleisterde bakstenen lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) van 1703 (literatuur) met latere aanpassingen. Recente lage arduinen plint. Beluikte rechthoekige vensters in arduinen omlijsting op de begane grond, in een zandstenen omlijsting op de verdieping. Eerste travee met rondboogvormige vleugeldeur in rijk versierde natuurstenen omlijsting voorzien van onder meer rocailles en Korinthische pilasters; in dezelfde omlijsting is op de bovenverdieping een spiegelboogvormig venster gevat. Laatste travee met spiegelboogvormige poort uit de tweede helft van de 18de eeuw, geprofileerde arduinen omlijsting met versierde sluitsteen en rocailles op de zwikken; bovenvenster gevat in een rijk geprofileerd beloop; eenvoudig spiegelvormig zoldervenster in de tot halfrond fronton omhooggestoken kroonlijst.

  • de BEER G., Beveren-Waas in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis van 1703 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17141 (Geraadpleegd op )