Volkshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Volkshuis

Beschrijving

Gebouw van drie bouwlagen met verspringende gevelpartijen onder plat dak, in nieuwe zakelijkheid naar niet gedateerd ontwerp van F. Brunfaut, goedgekeurd in 1930.

Lijstgevel van okerkleurige baksteen met contrasterend gebruik van beschilderde kunststeen en natuursteen. Decoratief metselwerk met sterk horizontaal karakter afgewisseld met verticale en ruitvormige motieven. Brede puilijst en deels uitspringende bovenbouw geritmeerd door beschilderde vensterstijlen.

Torenvormig verhoogd linkerdeel met glastegels en doorgang op aangepaste benedenverdieping. Volgens plan met centraal ingeplante hal met toegang tot de gelagzaal (vooraan) en de achterliggende zaal uitgerust voor toneel-, muziek- en filmvoorstellingen.

• Gemeente-archief Willebroek, Bouwingen, 1930, nummer 25.

Auteurs: Steyaert, Rita