erfgoedobject

Klompenmakerij Pintens

bouwkundig element
ID
17156
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17156

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klompenmakerij Pintens
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige klompenmakerij Pintens, bestaande uit een rijhuis met ingebouwd atelier en droogzolder, en vrijstaande opslagplaats op het achtererf. Verankerd bakstenen gebouw van één bouwlaag met links woonhuis van vier traveeën en rechts klompenmakerij van twee traveeën onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Horizontale gevelaccenten door gecementeerde plint, witte muurbanden, bakstenen muizentandfries en houten kroonlijst op modillons. Getoogde deur en vensters met witte aanzet- en diamantkopsluitsteen. Beluikte vensters voor de werkplaats. Rechter zijpuntgevels met een volledig en een gedeeltelijk dichtgemetseld venster en vier vierkante houten luiken onder de houten gevelpunt (horizontale betimmering) met schoepenbebording. Op het erf, kleine rechthoekige opslagplaats van hout, onder zadeldak met brede overstek (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen).


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klompenmakerij Pintens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17156 (Geraadpleegd op 14-06-2021)