erfgoedobject

Patronaat

bouwkundig element
ID
17159
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17159

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gebouw
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Bakstenen gebouw met voorgevel van drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Licht vooruitspringende hoekdammen en middentravee; laatstgenoemde bekroond door een gekornist driehoekig fronton. Grote rondboogdeur en -ramen, laatstgenoemde met houten tracering en ijzeren roeden. Zijgevel van tien traveeën met (blinde) rondboogramen in dito nis.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De oorspronkelijke functie van dit gebouw was een patronaat. De zaal werd gebruikt voor sociale activiteiten allerhande (toneel, gymnastiek, feesten,...) onder auspiciën van het plaatselijke rooms-katholieke kerkbestuur. Later gebruikt als Chiro-jeugdheem; de Chirojeugd vloeit rechtstreeks voort uit de vernieuwing van de patronaatsbeweging, in het midden van de jaren 1930.

Van de oorspronkelijke tien traveeën in de westgevel blijven er slechts vijf over. Aan de oostzijde resten achteraan enkel de zijmuur met de rondbogen van de oorspronkelijke vijf traveeën.

  • Aanvullende informatie verkregen via de Heemkundige Kring Land van Beveren vzw (april 2024).
  • HERMANS A. 1985: Negentiende-eeuwse patronaten: "beschermplaatsen" voor volkskinderen, in Vijftig jaar Chiroleven 1934-1984, Leuven, 13-28.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Patronaat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17159 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.