erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
17160
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17160

Juridische gevolgen

Beschrijving

Statig neoclassicistisch gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde voorgevel op hoge arduinen plint. Risalietvormende derde en zesde travee (deuren) met imitatiebanden op de begane grond. Zware arduinen puilijst als horizontale belijning van de gevel. Begane grond met rondboogvensters (eertijds beluikt; behouden houtwerk); bovenverdieping met steekboogvensters in geriemde omlijsting. Rondbogige vleugeldeuren in arduinen omlijsting in de risalieten. Klassieke gevelbekroning door middel van gelede architraaf, fries met panelen en gekorniste kroonlijst met tanden en klossen. Sluit stilistisch aan bij het ernaast staande rusthuis, waarvan het de administratieve diensten herbergt.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17160 (Geraadpleegd op 16-06-2021)