Kasteel aan het einde van een dreef met beuken en paardenkastanjes. Brede ovale omwalling, afgezet met een bomenrij, waarbinnen een ruime, trapezoïdale voorkoer met schoolgebouwen en ten oosten ervan - bereikbaar langs een bakstenen brug op drie korfbogen - het kasteel op rechthoekige plattegrond. Een stenen brug met gietijzeren leuningen verbindt de voorkoer met de landbouwgronden ten zuiden.
Zetel van de voormalige heerlijkheid Ter Welle, achtereenvolgens toebehorend aan de geslachten Vilain XIIII (1414), van Pottelberghe, Delplano en Foulon d'Anteville. In 1723 aangekocht door de geestelijke dochter Anne Françoise Piers om er haar school voor ouderloze meisjes in onder te brengen. De communiteit wordt in 1727 onder de aanroeping van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie gesteld en verplaatst in 1881 haar hoofdzetel naar de Kloosterstraat nummer 51 (zogenaamd "Nieuw Geestelijk Hof").
Toegang tot het domein door een poort met gotische profileringen en basementen aan de dagkanten (15de eeuw), sinds 1866 door een rechte latei afgedekt, ter vervanging van de ingestorte spitsboog. Erboven rondboognis met Madonnabeeld. Behouden vleugelpoort met ijzerwerk uit de 16de eeuw.
Voorkoer met in U-vorm gegroepeerde schoolgebouwen, in 1858-1862 opgetrokken. Beschilderde verankerde baksteenbouw op gepikte plint en afgedekt door zadeldaken. Rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels; dito deuren (bewaard houtwerk). Zuidvleugel met oudere kern uit de 17de eeuw, merkbaar aan de muurvlechtingen in de linker zijpuntgevel, twee kloosterkozijnen met zandstenen tussendorpel aldaar, en sporen van kruiskozijnen in de achtergevel.
Kasteel op rechthoekige plattegrond rondom gekasseide binnenkoer. Zuidzijde ingenomen door ruime kapel. Verankerd bak- en zandstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldaken (leien) op de binnenkoer en aan de achterzijde voorzien van getrapte dakvensters met bolkozijn. Gedichte steigergaten onder de hanggoot. Voorgevel (ten westen) volledig beraapt in 1910, zij- en achtergevels (noord en oost) eenvoudig gewit. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. In de achtergevel een bijkomend 19de-eeuws rondboogvenster en sporen van een getralied kruiskozijn.
Binnenkoer met in de noordoosthoek achtzijdig traptorentje onder tentdak met bekronend klokkentorentje. Onderaan: dubbele steekpomp. In de zuidwesthoek portaaltje onder afgesnuit zadeldak. Rijk geprofileerde arduinen spiegelboogdeuromlijsting op neuten; voluutsluitsteen en gekorniste kroonlijst. Eikenhouten paneeldeur met balusters in het midden.
Zuidzijde van het kasteel ingenomen door monumentale éénbeukige kapel in barokstijl, in 1751-1752 gebouwd naar ontwerp van architect Bernardus de Wilde (Gent) en J.B. Manderschaidt (Sint-Niklaas). Onderkelderd bak- en zandstenen gebouw op zware hardstenen sokkel. Beraapte voorgevel (ten westen) met inzwenkende top, bekroond door driehoekig fronton; hoeken en top bezet met siervaas waaronder kleine jaarsteentjes. Twee reeksen van twee segmentboogvensters in gecementeerde omlijsting met neuten en oren en afdekkende waterlijst; analoog, doch beluikt venster in de geveltop. Zijgevel van vier traveeën met zandstenen speklagen en bepleisterd hoofdgestel. Driezijdige apsis met blinde sluitmuur en jaartal in Romeinse cijfers op de fries. Vensters in zandstenen omlijsting.
Interieur overspannen door bepleisterde korfbogige kruisribgewelven, van elkaar gescheiden door gordelbogen met rocailles.
Mobilair: Altaar (1866) door beeldhouwer Pickery (Brugge) met schilderij "Opdracht van Maria in de tempel" (L. Piqué, Deinze).
- DE MEULEMEESTER M., C.SS.R., Geschiedenis van de Congregatie van O.-L.- Vrouw-Presentatie, Beveren-Waas, 1726, Leuven, 1959.
- VAN DRIESSCHE R., Het Hof ter Welle te Beveren, in Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 79, 1976, p. 147-150.