Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis

Beschrijving

Middenin de boomgaard gelegen boerenhuis met witte gevel van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), in het derde kwart van de 17de eeuw te dateren. Witgekalkt bak- en zandstenen gebouw met typische onregematige travee-indeling. Beluikte en getraliede kruiskozijnen. Korfboogdeur in kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting met diamantkopsluitsteen en imposten en een getralied bolkozijn als bovenlicht; prachtig uitgewerkte slotplaat. Oorspronkelijk dakvenster boven de deur is weggebroken. Beide zijgevels bevatten twee kloosterkozijnen. Binnen: behouden moerbalken met sloffen en kinderbalken, en open haard met gotische wangen van zandsteen. Recentere dienstgebouwen zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: Demey, Anthony