Brouwerij Vermeulen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Vermeulen

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Vermeulen", opgericht eind 19de eeuw en werkzaam tot circa 1952. Rechthoekige gekasseide binnenkoer, vroeger op drie zijden (west, zuid en oost) bebouwd, heden nog enkel op de westzijde voorzien van een bedrijfsgebouw met brouwerij en ten noorden een lagere mouterij.

Brouwerij: verankerd bakstenen gebouw van drie traveeën en vijf bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Traveeën gemarkeerd door lisenen met sierlijke ankers en bovenaan horizontaal met elkaar verbonden. Verschillende venstervormen: gekoppelde steekboog- of rondboogvensters, bredere steekboogvormige laadvensters, oculi, alle met typische kleine roedeverdeling. Analoge zuidelijke zijpuntgevel van drie traveeën

Mouterij: bakstenen gebouw van zes en twee traveeën, respectievelijk drie en vier bouwlagen onder zadel- en plat dak. Eenvoudige, licht getoogde vensters. In de zesde travee rechthoekige laaddeuren waarvan deze in de zolderverdieping voorzien is van een klein zadeldakje met lier. Gewijzigde begane grond. Van de technische infrastructuur enkel nog bewaarde moutvloeren en groot reservoir.

Auteurs: Demey, Anthony