erfgoedobject

Tabaksfabriek

bouwkundig element
ID
17170
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17170

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tabaksfabriek
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis bij tabaksfabriek
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dubbelhuis van de tabaksfabrikant Verhaert met achterliggende rechthoekige gekasseide koer, aan de zuidzijde voorzien van enkele lage aanhorigheden zonder noemenswaardigheden en aan de westzijde met het voormalig bedrijfsgebouw met voorgevel in de Peperstraat.

Woonhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan straat, Vlaamse pannen). Hoge arduinen plint. Fijn geprofileerde puilijst. Getoogde vensters, op de begane grond beluikt, op de bovenverdieping gevat in een geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen; verbonden door arduinen cordon. Deur in arduinen beloop. Klassieke gevelbekroning.

Bedrijfsgebouw van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw op arduinen sokkel; muurbanden en vensterbogen van gele baksteen. Risalietvormende eerste travee met brede rechthoekige inrijpoort onder latere ijzeren I-latei met steekbogige ontlastingsbogen. Licht getoogde vensters op arduinen lekdrempels. Gevel beëindigd op gekorniste houten kroonlijst op modillons. Identieke achtergevel met in de ingangstravee een rechthoekige beglaasde poort onder ijzeren I-latei en voorzien van sierlijke ijzeren roedeverdeling; op de overige bouwlagen, rechthoekige laaddeuren onder I-latei; bekronend dakvenster onder zadeldakje met windveren waaronder houten lier.

Interieur: gang met troggewelfjes tussen I-balken; industriële vloertegels op de bovenverdieping.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het woonhuis van de tabaksfabrikant uit de tweede helft van de 19de eeuw (Stationsstraat 12) werd gesloopt.

  • Informatie verkregen van de gemeente (13 september 2013).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Tabaksfabriek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17170 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.