erfgoedobject

Tabaksfabriek

bouwkundig element
ID
17170
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17170

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis van de tabaksfabrikant Verhaert met achterliggende rechthoekige gekasseide koer, aan de zuidzijde voorzien van enkele lage aanhorigheden zonder noemenswaardigheden en aan de westzijde met het voormalig bedrijfsgebouw met voorgevel in de Peperstraat.

Woonhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan straat, Vlaamse pannen). Hoge arduinen plint. Fijn geprofileerde puilijst. Getoogde vensters, op de begane grond beluikt, op de bovenverdieping gevat in een geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen; verbonden door arduinen cordon. Deur in arduinen beloop. Klassieke gevelbekroning.

Bedrijfsgebouw van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw op arduinen sokkel; muurbanden en vensterbogen van gele baksteen. Risalietvormende eerste travee met brede rechthoekige inrijpoort onder latere ijzeren I-latei met steekbogige ontlastingsbogen. Licht getoogde vensters op arduinen lekdrempels. Gevel beëindigd op gekorniste houten kroonlijst op modillons. Identieke achtergevel met in de ingangstravee een rechthoekige beglaasde poort onder ijzeren I-latei en voorzien van sierlijke ijzeren roedeverdeling; op de overige bouwlagen, rechthoekige laaddeuren onder I-latei; bekronend dakvenster onder zadeldakje met windveren waaronder houten lier.

Interieur: gang met troggewelfjes tussen I-balken; industriële vloertegels op de bovenverdieping.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tabaksfabriek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17170 (Geraadpleegd op 17-06-2021)