Brouwerswoning ontworpen door Ernest Apers

Beschrijving

Imposant dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien pseudo-mansardedak (nok parallel aan de straat), naar ontwerp van E. Apers (inscriptie op plint) in neoclassicistische stijl, volgens kadastrale gegevens van circa 1907, naar verluidt opgericht als brouwerswoning De Jonghe-Erix (zie achterliggende brouwerij Sint-Nikolaas, Stationsstraat nummer 1), nadien dokterswoning.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een hardstenen plint met betraliede, steekbogige keldervensters. Geblokte begane grond; borstwering en fries met spiegels en rankwerk. Bovenverdieping geritmeerd door pilasters en gemarkeerd door driezijdige erker onder hoger opgaand deurvenster (derde travee). Rechthoekige muuropeningen, vensters op tweede bouwlaag met sluitsteen en entablement gevormd door de houten kroonlijst met tandlijst op klossen en consoles. Houten vleugeldeur met bovenlicht in een geblokte hardstenen omlijsting.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Willebroek, schetsen 1907/18.

Auteurs: Steyaert, Rita

Deze woning werd opgericht in 1905 als brouwerswoning van de familie Erix - Van In.
  • Info verkregen via de heer Schurmans Louis, kleinzoon van de heer Erix Charel (brouwer en oprichter van het pand).