Huis Piers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Piers

• is aangeduid als beschermd monument Woning Piers

Beschrijving

Zogenaamd "Huis Piers" met gekasseide voorkoer en siertuintje in Franse stijl. Huidig Vredegerecht. Alleenstaand herenhuis in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur uit de 17de eeuw, doch met 19de-eeuwse aanpassingen voornamelijk wat de vensters betreft. Dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien). Zandstenen sokkel, hoekstenen, speklagen en steigergaten. Beluikte rechthoekige vensters, op de begane grond met arduinen lekdrempels, op de bovenverdieping met doorgetrokken onderdorpels. Boven het venster van de tweede travee gedenkplaat met volgende tekst: "10.2.1664. Hier werd geboren Anna Franchoyse PIERS, stichteres van het Geestelijk Hof, baanbreekster van het volksonderwijs in Beveren". Ingekaste rechthoekige deur. Linker zijgevel (noordkant) beraapt; rechter zijgevel met op de begane grond sporen van twee dichtgemetselde kruiskozijnen.

Auteurs: Demey, Anthony