Huis Piers

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Beveren
Deelgemeente Beveren
Straat Vrasenestraat
Locatie Vrasenestraat 62, Beveren (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Beveren (actualisaties: 25-06-2007 - 27-06-2007).
  • Adrescontrole Beveren (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Beveren (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Piers

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Woning Piers

Deze bescherming is geldig sinds 19-11-1974.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Huis Piers" met gekasseide voorkoer en siertuintje in Franse stijl. Huidig Vredegerecht. Alleenstaand herenhuis in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur uit de 17de eeuw, doch met 19de-eeuwse aanpassingen voornamelijk wat de vensters betreft. Dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien). Zandstenen sokkel, hoekstenen, speklagen en steigergaten. Beluikte rechthoekige vensters, op de begane grond met arduinen lekdrempels, op de bovenverdieping met doorgetrokken onderdorpels. Boven het venster van de tweede travee gedenkplaat met volgende tekst: "10.2.1664. Hier werd geboren Anna Franchoyse PIERS, stichteres van het Geestelijk Hof, baanbreekster van het volksonderwijs in Beveren". Ingekaste rechthoekige deur. Linker zijgevel (noordkant) beraapt; rechter zijgevel met op de begane grond sporen van twee dichtgemetselde kruiskozijnen.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N1 (B-L), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Beveren

Beveren (Beveren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.