Winkelhuizen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuizen

Beschrijving

Drie winkelhuizen van één of twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nummers 77-79) of zadeldak (nummer 81), (nok parallel aan de straat).

Kleurige bakstenen lijstgevels met art-nouveau-elementen, nummers 79 en 81 gemarkeerd door lisenen. Nummer 77 vermoedelijk van circa 1913 (zie bouwaanvragen nummers 79 en 81) met gekoppelde rondboogvensters en hoger opgaande dakvensters onder gebogen afsluiting. Nummer 79 met licht afwijkende (dakvensters in plaats van oeils-de-boeuf en bredere decoratieve fries) bouwaanvraag naar ontwerp van A. Willems van 1913; gekoppelde rechthoekige vensters onder ijzeren I-balk. Nummer 81 naar ontwerp van 1913 van H. Willocx met twee rondboogvensters in hoefijzerboogomlijsting. Aangepaste gelijkvloerse verdiepingen.

• Gemeente-archief Willebroek, Bouwingen, 1913, nummer 1 (nummer 81) en 19 (nummer 79).

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Winkelhuis nummer 79 met bouwaanvraag naar ontwerp van A. Willems van 1913, werd inmiddels verbouwd met verlies van erfgoedwaarde.

Auteurs: Jacobs, Els