erfgoedobject

Vier hoeves

bouwkundig element
ID
17209
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17209
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier hoeves
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vier eenvoudige hoevetjes van rond de eeuwwisseling ingeplant op elk van de hoeken van het kruispunt Hertog Prosperstraat-Carolusstraat, elk met de voorgevel naar de straat en twee aan twee naar elkaar toe gericht. Nummer 5, 7 en 8 met vrij diepe voortuin, als moestuin gebruikt.

Nummer 5, bakstenen dubbelhuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Beluikte vensters; de licht getoogde en geblokte strekken werden evenals deze van de deur, benadrukkend geschilderd. Ten oosten en parallel aan het woonhuis, dwarsschuur, deels van baksteen, deels van houten, horizontaal getimmerde beplanking, onder zadeldak.

Nummer 7, analoog type als nummer 5, doch iets rijker afgewerkte voorgevel: gevelbeëindiging door middel van bepleisterde fries en kroonlijst op klosjes. Ten westen en parallel aan het woonhuis, dwarsschuur van houten planken op bakstenen voet, onder zadeldak (golfplaten).

Nummer 8, langgestrekt hoevetje van baksteen, met één bouwlaag en in totaal zes traveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen). Voorgevel verlevendigd door schaarse toepassing van blauwe baksteen voor plint, muurbanden en cordon onder de kroonlijst. Woonhuis van vier traveeën; steekboogvormge muuropeningen met geschilderde strekken en dagkanten; breder rechter venster. Houten kroonlijst op klosjes. Hoge schuurpoort reikt tot aan eenvoudigere hanggoot voor de stalpartij.

Nummer 10, bakstenen boerenhuis van dubbelhuistype, drie traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige vensters in houten omlijstingen en onder deels geschilderde booglijst. Eveneens rechthoekige deur in houten omlijsting op neuten voorzien van paneelwerk en geprofileerde en gekorniste latei. Ten noordwesten en parallel aan het woonhuis: vrij grote bergschuur met bakstenen onderbouw en houten wanden onder zadeldak (golfplaten). Ten noorden en op woonhuis en erachter liggend: kleine stal; eveneens op bakstenen voet, echter recent opgehoogd met ytongblokken; voorts wanden van verticaal getimmerde planken. Overstekken van het zadeldak (mechanische pannen) afgewerkt met windveren en makelaar.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vier hoeves [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17209 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.