erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
17217
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17217

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Alleenstaand statig herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels, beëindigd door middel van een gelede architraaf, verdiepte fries en moderne kroonlijst. Voorgevel met licht vooruitspringend middenrisaliet, geaccentueerd door imitatievoegen, uitstralend boven de muuropeningen; verder geprofileerde arduinen deuromlijsting op neuten. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en lekdrempels; op de gelijkvloerse verdieping beluikt en op de bovenverdieping met resterende duimen, bewaard houtwerk. In de verankerde zijgevels zijn de vensters vrijwel alle blind. Verzorgde omgevende tuin met vier beuken in de voorhof. Recente afsluiting, ijzeren hek en stijlen behouden.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/17217 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.