erfgoedobject

Gemeentehuis van Willebroek

bouwkundig element
ID: 1722   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1722

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentehuis, in neorenaissancestijl naar ontwerp van van G. Careels van 1929, opgericht in 1930-1931 (zie gedenkplaat in interieur) en in de jaren 1960 vergroot naar ontwerp van L. Smet (zie de bouwnaad in voorgevel, achterbouw in Pastorijstraat).

Natuurstenen lijstgevel van oorspronkelijk vier (linker deel), heden zeven traveeƫn en twee bouwlagen eindigend met houten kroonlijst op modillons, leien zadeldak (nok parallel aan de straat) met dakkapellen, getrapte aandaken. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping in vlakke omlijsting onder driehoekig fronton. Borstwering met wapenschilden onder meer van de gemeente Willebroek en de provincies Antwerpen en Brabant. Rondboogdeur (tweede travee) en dito poort (vijfde travee) in zware omlijstingen met Ionische driekwartzuilen en uitgewerkt paneel met voluten en gebogen fronton. Deur met steektrap en cartouche met datering ANNO 1930.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Willebroek, dossiers 2 en 14.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 1995


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemeentehuis van Willebroek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1722 (Geraadpleegd op 03-06-2020)