Gemeentehuis van Willebroek

Beschrijving

Gemeentehuis, in neorenaissancestijl naar ontwerp van van G. Careels van 1929, opgericht in 1930-1931 (zie gedenkplaat in interieur) en in de jaren 1960 vergroot naar ontwerp van L. Smet (zie de bouwnaad in voorgevel, achterbouw in Pastorijstraat).

Natuurstenen lijstgevel van oorspronkelijk vier (linker deel), heden zeven traveeën en twee bouwlagen eindigend met houten kroonlijst op modillons, leien zadeldak (nok parallel aan de straat) met dakkapellen, getrapte aandaken. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping in vlakke omlijsting onder driehoekig fronton. Borstwering met wapenschilden onder meer van de gemeente Willebroek en de provincies Antwerpen en Brabant. Rondboogdeur (tweede travee) en dito poort (vijfde travee) in zware omlijstingen met Ionische driekwartzuilen en uitgewerkt paneel met voluten en gebogen fronton. Deur met steektrap en cartouche met datering ANNO 1930.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Willebroek, dossiers 2 en 14.

Auteurs: Steyaert, Rita